Mūsu maize tiek cepta malkas krāsnī, kādas kādreiz bija gandrīz katrā lauku mājā. Cepam dabīgā ierauga saldskābmaizi. Izmantojam tikai dabīgus produktus.
Viss maizes sagatavošanas-plaucēšanas, mīcīšanas un cepšanas process ir roku darbs.
Lai tiktu pie gatava maizes kukuļa ir nepieciešamas 2 dienas.
Vispirms sagatavo plaucējumu. Nosver attiecīgi miltus un ķimenes, samaisa un aplej ar karstu ūdeni. Pēc 2 stundām plaucējumu nokuļ un plaucē izmantojot mentu (instruments). Vēl pēc 2 stundām plaucējumam pievieno ieraugu (sakasni no iepriekšējās mīklas) un iemīca. To visu pārsedz ar segu un ļauj rūgt līdz rītam.
No rīta varam cept maizi. Nosveram miltus, sāli, cukuru un mīcam mīklu. Miltus pirms tam izsijā, lai maize sanāktu pufīgāka un mīklā nevedotos kunķuļi. Visu samīca kopā ar vakardienas plaucējumu, noglauda un atkal atstāj rūgt (apmēram uz 3 stundām).
Aptuveni pēc 1,5 stunds varam kurināt krāsni. Krāsni kurina, kamēr ķieģeļi krāsns iekšpusē paliek balti. Vispirms kurina krāsns priekšu. Pēc tam degošās pagales izbīda pa malām, visas krāsns dziļumā. Kad izveidojas ogles, tās izlīdzina pa visu krāsns laukumu. Aptuveni pēc 5 minūtēm iztīra krāsni no oglēm un pelniem un atdzesējam krāsni līdz vajadzīgajai temperatūrai.
Tad veidojam no mīklas kukulīšus, sveram, klaipa apakšu apviļā klijās, lai nelīp, un liekam krāsnī ar lizas(instruments) palīdzību. Kad krāsns pilna, aiztaisam krāns muti ar vāku. Aptuveni ik pēc 20 minūtēm kukuļus samaina vietām- priekšējos liekam dziļumā un otrādi. Maize ir gatava aptuveni pēc stundas.
Kad izņemam kukuļus no krāsns, tos apsmērē ar klīsteri (kartupeļu cietes un ūdens maisījums), lai kukulīši būtu spīdīgāki.
Lai labi garšo!